Jakie jest wyposażenie obory?

Obora dla krów mlecznych będzie wyglądać nieco inaczej niż obora dla bydła hodowanego na mięso. Spowodowane jest to przede wszystkim tym, że zwierzęta hodowane na mięso są większe niż te mleczne. Z tego powodu budynek przeznaczony na oborę powinien być dopasowany do rozmiaru krów. Dodatkowo podczas hodowli krów mlecznych konieczna jest przestrzeń na dojarki – podczas hodowli krów opasowych tego problemu nie ma.

Różnica pomiędzy hodowlą bydła mlecznego, a opasowego

W dzisiejszych czasach bardzo często zaobserwować można sytuacje, gdzie krowy opasowe w cieplejszych miesiącach spędza czas na dworze, a w zimniejsze dni krowy przebywają w pomieszczeniach. Zwierzęta opasowe nie potrzebują szczególnie adaptowanych obór. Najczęściej zadawalająca jest stodoła ze słomą na ziemi. Widywany jest też system, kiedy to zwierzęta przebywają cały rok na pastwisku i mają tylko wejście do pewnego pomieszczenia, w którym mogą schować się podczas śniegu albo dużego mrozu.

W przypadku krów mlecznych raczej nie korzysta się z chowu na dworze. Dieta bydła mlecznego jest niezmiernie ważna i od niej zależy jakiej jakości jest mleko i ile go będzie. Z tego powodu bydło hodowane na mleko zazwyczaj będzie przebywało w budynkach, żeby szczegółowo dbać o to ile i jakie jedzenie krowy pobierają.

Rodzaje obory dla bydła

Tak samo krowy mięsne, jak i mleczne można utrzymywać w oborach stanowiskowych oraz wolnostanowiskowych. Budynki wolnostanowiskowe dzielą się na takie ze ściółką i bez niej i najczęściej spotykanym systemem są te z głęboką ściółką. 

Przyjęło się, że budynki stanowiskowe stosowane są w przypadku kiedy gospodarz ma 40 albo mniej sztuk bydła. Wolnostanowiskowe dla odmiany będą wtedy kiedy hodowca ma mięso-mleczny chów albo więcej niż 40-50 krów hodowanych na mięso. Warto wspomnieć, że przy oborach wolnostanowiskowych niezbędne jest stworzenie osobnego miejsca, tzw. izolatki, dla krów chorych albo takich, u których podejrzewamy, że mogą być chore.

Obory stanowiskowe to budynki, w których istnieją wydzielone stanowiska, gdzie zwierzęta są przymocowane łańcuchem do jednego miejsca. Popularne są w tego typu oborach ruszta dla bydła, które wykorzystują bezściołowy system stanowiskowy i ograniczają obowiązki w trakcie regularnych doglądów zwierząt. Obok każdego stanowiska zwierzę musi mieć poidło i stół paszowy. Wymiary rusztu dla bydła nie będą zawsze takie same – są one dopasowane do wielkości i rasy bydła. Wobec tego wyróżniamy stanowiska krótkie, średnie oraz długie. 

Jakie jeszcze akcesoria są w oborze?

W przypadku obory wolnostanowiskowej bez ściółki popularne są betonowe podłoża, które posiadają wyznaczone legowisko. Legowisko najczęściej wyłożone jest właściwą matą na przykład gumową. 

W przypadku pomieszczeń ściołowych konieczne jest wyściełanie ich. Perfekcyjnie do tego sprawdzi się słoma.

Jeśli organizujemy oborę uwięzową i decydujemy się na ruszta dla bydła, to konieczne będzie wykorzystanie maty gumowej lub piasku. W kwestii uwięzi ściołowej – słoma, którą należy codziennie sprzątać i wykładać nową. 

W przypadku hodowli krów mlecznych dosyć istotne jest zapewnienie im naturalnego światła, ponieważ regularny cykl dnia ma wpływ na jakość i ilość mleka, jakie krowy dają. Przy tego typu hodowli konieczne będzie również udostępnienie miejsca na halę udojową, którą należy wyposażyć w dojarki. 

Kolejną bardzo istotną sprawą jest zapewnienie właściwego mikroklimatu. Wpływa to na zdrowie i wydajność krów. Aby mikroklimat był idealny trzeba zapewnić właściwe warunki klimatyczne. Dosyć ważny jest też surowiec, z którego zrobiono oborę i jej kubatura oraz technika hodowania krów. Bydło woli stać w niższej temperaturze. Idealna będzie więc taka między -7 a 18℃. Jeżeli krowy stoją w oborze ściółkowej to temperatura niewątpliwie będzie niewiele wyższa. Dodatkowo należy zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza – krowy spędzając całe dnie w budynku wydzielają CO2, ciepło oraz parę wodną. Jeżeli nie będzie tam porządnego przepływu powietrza, stacjonowanie w oborze może nie być bezpieczne. Jeśli nie można umożliwić naturalnej wentylacji to niezbędne będzie ulokowanie takiej mechanicznej. Wtedy trzeba szczególnie sprawdzić rozmieszczenie otworów nawiewnych, tak żeby były rozmieszczone z grubsza w jednakowych odstępach i żeby zimą powietrze nie było skierowane bezpośrednio na bydło.

Źródło: https://ruszta-betonowe.pl/